A Soroksári Botanikus Kert

Kiss Ferenc a Növényi Biodiverzitásért Alapítvány

Iris pumila
Linum grandiflorum
Prunus tenella
Bazsarózsák
Erdei májvirág
Lombos erdő tavasszal
Szentistvánszegfű
Szibériai nőszirom
Árvalányhajas domb
Szibériai Nőszirom  Mocsári Kutyatejjel

A 60 hektáros Soroksári Botanikus Kert Budapest XXIII. kerületében, a délpesti síkság szélén, Soroksár Péteri majorban található — alig 20 km-re a nyüzsgő nagyváros szívétől. Területén több mint 1600 élő növénytaxon található, őshonos fajok éppúgy, mint bolygónk más tájairól származó növények; ritkaságok és különlegességek egyaránt megtalálhatók. Gazdag géngyűjteménye közel 100 védett faj több ezer egyedét őrzi, és mint ilyen, a hazai növényi biodiverzitás egyik fellegvárának tekinthető.

A Kert különlegessége továbbá, hogy egyetlen olyan hazai botanikus kert, amely a Pannon erdőssztyepp növénytakaró eredeti foltjait is őrzi. A kékperjés száradó láprét, az alföldi vizes élőhely, a Duna-Tisza közének buckavilágát idéző homokdomb, a hazai természetes erdősztyepp társulásaink jellemző fajait mutatja be. Csendes séta közben védett madarakat, gyíkokat, a tóparton vízi állatokat lehet megfigyelni.

víziéleközösség fotóHöhnMJPG

A Kert létesítését a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa 1962-ben határozta el. Célja a növénytani gyakorlati oktatás fejlesztése volt, elősegítve, hogy a leendő kertészmérnökök közvetlen kapcsolatba kerüljenek a növényekkel. Generációkon át, tavasszal és ősszel is a növénytani gyakorlatok helyszíne a kert. Hallgatók százai ismerkednek itt a kertészeti növényekkel és azok vadon élő rokonaival, itt sajátítják el élő növényismeretük alapjait. A tanulás mellett a hallgatók munkájukkal segítik a kert fenntartását és szépítését.

Látogatóinkat tanösvény táblák kalauzolják, és a belépővel járó térképpel felfedezhetők a legfontosabb látnivalók .

Minden évszakban bőven van látnivaló a kertben, de talán legszebb a májusi virágzás időszaka és az őszi lombszíneződés.

© 2021 Bíborsáfrány

Hírlevél
Joomla Extensions powered by Joobi

Email

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.